İlk yayın tarihi: 22.06.2011 21:52
Türkiye ve dünyadan internet alanındaki gelişmeleri inceleyen Webrazzi, Burçin Tarhan’ın yazısı “Sosyal Medya STK’lar için Bulunmaz Nimet!” ile sosyal medyanın Sivil Toplum Kuruluşları (STK) için önemine değiniyor. Yazıda, sosyal medya kampanyalarının analizi ile ajans ve STK’ların görüşlerine yer veriliyor. Bu STK’lardan biri de AÇEV 🙂
………..
STK’lara kaynak yaratmak için etkili mecraDiğerlerine göre sosyal medyaya biraz daha yeni giren bir STK da AÇEV. AÇEV’in kurumsal hesapları yanında projeleri için açılan hesapları da bulunuyor. Kurumsal Facebook hesabı AÇEV – Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın 21 Haziran itibariyle 8.132 hayranı bulunuyor. AÇEV İletişim ve Kaynak Geliştirme Birimi Sorumlusu Aslı Karabulut’a göre sosyal medya kanallarını aktif bir şekilde kullanmaya başladıkları tarihten bugüne AÇEV’in Facebook’taki topluluğu %341 oranında büyümüş.
AÇEV Twitter’da ise 7 Çok Geç profili ile yer almayı tercih etmiş. Şu anda aktif olarak kullanılmayan hesabın sadece 90 takipçisi var. Karabulut bu hesabı önümüzdeki dönemde paylaşmayı planladıkları bir “post-dizisi” için aktive ettiklerini belirtiyor. AÇEV’in ayrıca yeni açtıkları bir YouTube kanalı da bulunuyor.
AÇEV’in kurumsal hesaplarımızın yanında projeleri için açmış olduğu sosyal medya hesapları da var. Ekim 2010’da yayına alınan okul öncesi öğretmenleri için bilgi kaynağı “www.acevokuloncesi.org” sitesinin 7226 kişinin beğendiği Facebook hesabı, 150 kişinin takip ettiği Twitter hesabı ve genel izlenme oranının 4765 olarak belirtilen Dailymotion hesabı da bulunuyor.
AÇEV de diğer STK’lar gibi sosyal medyayı paydaşlarıyla iletişim kurmak, proje/program ve kampanyalarını duyurmak için kullanıyor. Bir diğer amacı da projeleri ve eğitimleri için kaynak yaratmak. Aslı Karabulut, henüz sosyal medya için kurgulanmış bir kaynak geliştirme projelerinin olmadığını ancak kaynak geliştirme faaliyetlerinin duyurusunu sosyal medya üzerinden yaptıklarını böylece yeni kaynakların yaratılmasında dolaylı da olsa sosyal medyanın faydasını gördüklerini belirtiyor.
Karabulut’a göre sosyal medya, kısıtlı bütçelerle çalışan STK’lara, davalarını geniş kitlelere tanıtma imkanı sağlıyor. Karabulut, “Misyon, hedef ve faaliyetlerimizi; kitlelerle hızlı ve efektif bir şekilde paylaşıyoruz. AÇEV markamızın bilinirliğini artırıyor, faaliyetlerimize katma değer yaratıyoruz. Sosyal medyanın sağlamış olduğu çift yönlü iletişim, paydaşlarımızdan faaliyetlerimizle ilgili geribildirim almamızı sağlıyor. Bu geribildirimler programlarımızın iyileştirilmesinde faydalı oluyor” diyor.
………