Teknoloji

Turkcell Teknoloji Zirvesi 2016

Dün Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen “Turkcell Teknoloji Zirvesi“ndeydik. Zirvede bu sene öne çıkan konsept “disruptive innovation” oldu. Hangi oturumda hangi konuşmacıyı dinlesem ağzında disruptive technology / innovation vardı.

Peki “Disruptive Technology / Innovation” Nedir?

1997 yılında Clayton M. Christensen’in yazdığı ve en çok satanlar listesinde yer alan kitabı “The Innovator’s Dilemna”da karşımıza çıkan disruptive technology (yıkıcı teknoloji olarak çevrilebilir) terimi, kısaca mevcut pazar ve değer ağını yıkan yeni bir pazar ve değer ağı yaratan inovasyon olarak tanımlanabilir.

5 Yıkıcı Teknoloji Örneği yazımı okumak için tıklayın.

Turkcell Teknoloji Zirvesi 2016’da katıldığım oturumlara ait notlarım ve öne çıkan sunumlar aşağıda.

Hem Oto Hem Mobil – Brad Templeton

Singularity University Bilişim ve Networkler Başkanı Brad Templeton’ın Hem Oto Hem Mobil konuşması zirvede dinlediğim ilk konuşmaydı. Templeton ilerlemeyen trafikte zamanı değerli kılmak için akıllı otomobil teknolojilerinden bahsetti. Yapılan araştırmaya göre çalışmaya ayırdığımız zamanın %20’sini ulaşıma harcıyoruz. Ne zaman ilerlemeyen trafikte kalsam arabayı başkası kullanıyor olsaydı kitap okurdum, maillere cevap verirdim, yemeğe gitmeden önce makyaj yapardım gibi düşünceler aklımdan ışık hızıyla geçiyor. Önümüzdeki yıllarda ki çok kısa bir zaman sonra olacak gibi akıllı otomobiller bu düşüncelerimi gerçeğe dönüştürecek. Şoförsüz arabalar geliyor; üstelik akıllı 🙂

Brad Templeton’ın konuşmasını izlemek için hemen tıklayın.

Girdiğim ilk oturum saat 11:00’de başladığı için öğle yemeği zamanı oldukça hızlı geldi. 🙂 Zirvede yemek alanları oldukça yeterliydi. Izgara tavuk ve bolca salata alıp soluğu Haliç kenarındaki bahçede aldım. Güzel bir yemek ve eğlenceli sohbetin ardından diğer oturumlar için içeri geçtik.

turkcell tech summit #workhardplayhard #aslininnotdefteri

A photo posted by Asli Karabulut (@aslikarabulut) on

Dijital Olduğunuz Kadar Yaratıcısınız da! – Cannes Innovation

Öğle yemeğinden sonra katıldığım ikinci oturum Fatoş Karahasan’ın moderasyonunda gerçekleşen “Dijital Olduğunuz Kadar Yaratıcısınız da!” oldu. Oturumun ilk konuğu Cannes Innovation Festival Direktörü Rob Dembitz’di. Dembitz sunumunda harika kampanyalara ve hayatımızı değiştirecek ürünlere yer vermişti. Birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Huggies #CountingTheDays

Huggies Brezilya ofisinin Counting The Days kampanyasında görme engelli bir anneye 3D printer ile basılan karnındaki bebeğin fotoğrafı veriliyor. Görme engelli anne oğlu daha doğmadan onu hissetme / görme şansına sahip oluyor. Teknolojinin hayatı kolaylaştırdığı engelleri kaldırdığı harika bir örnek bu.

Benzer bir kampanya Samsung Türkiye tarafından geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilmişti. Kampanya ile ilgili yazımı okumak için tıklayın.

Post-it Postabanner.ru

Post-it için gerçekleştirilmiş oldukça eğlenceli bir kampanya. Websitelerinde dolaşırken karşılaştığınız bannerlarda post-itlerinizi görüyorsunuz. Post-itlere yapmanız gerekenleri ya da alışveriş listenizi yazabilirsiniz. Unutmamanız için sizi tüm websitelerinde takip ediyorlar.

Kampanya sayfasını ziyaret etmek için hemen tıklayın.

Volvo Life Paint

İngiltere’de her yıl 19.000’in üzerinde bisiklet sürücüsü kazaya karışıyor. Bunu engellemek için Volvo bir boya üretiyor – Life Paint. Gün içinde görünmez olan bu boya, gece trafikte araçların farları üzerine geldiğinde görünür oluyor. Böylece yolda ilerleyen bisikleti görmek kolaylaşıyor.

Leo Burnett Sydney – Run That Town

Avusturalya İstatistik Bürosu için Leo Burnett tarafından hazırlanan “Run That Town” kampanyası kapsamında geliştirilen ve gerçek istatistiklerin kullanıldığı oyunda Avusturalyalılar bir şehri yönetiyorlar. Oynarken kritik kararlar almaları gerekiyor.

Bu kampanyalara ek olarak Rob Dembitz dünyanın ilk cyborg antropologundan bahsetti. Konuşmasında reklamcıların ve iletişimcilerin mutlaka antropoloji dersi alması gerektiğinin altını çizdi.

Bu oturumun ikinci yarısında sahneye Ezra-Tuba Çetin kardeşler çıktı. Konumuz “Tasarım Teknolojiyle Buluşunca” idi. Çetin kardeşler Intel’in desteğiyle geliştirdikleri kıyafetlerden bahsettiler. Özellikle üzerinde sensörler olan kelebekli kıyafet oldukça dikkat çekiciydi. Bununla birlikte akıllı kumaş teknolojilerine değindiler. Ancak kelebekler çok güzeldi 🙂

 Mobil “Gelecek”ti… Şimdi Ne “Gelecek”?

Günün üçüncü oturumunda Mustafa Esat Belhan’dan mobil teknolojileri ve yakın gelecekte gelecek diğer teknolojileri dinledik. Oyunlardan ve kullanıcı alışkanlıklarının değişiminden bahsetti. Burada da ana konu “disruptive innovation”dı. Açıkçası ilk iki oturum o kadar iyiydi ki bu oturum benim için biraz sönük kaldı.

Mobil Uygulamalarla Hızlanın

Bu oturumda şirketimizin CEO’su konuşmacıydı ve açıkçası bizim için günün anlam ve önemi bu konuşmadaydı. Turkcell yeni servisi BiP’i tanıtırken farklı sektörlerden seçtiği partnerlerini ve onların servislerini tanıttı. Bu servislerden biri bizim oyun hesaplarımızdı. Katılımcıların dikkatini çeken infografiğimiz ve ilk günden hızla artan BİP servis abonelerimiz ile doğru yoldayız. 🙂

Turkcell Teknoloji Zirvesi 2016’dan izlenimlerim bunlar. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *