WordPress.org vs Wordpress.com ? Eğer WordPress’te yeniyseniz karşılaştığınız en büyük ikilem hangisini kullanacağınızdır. Bu yazıda kolayca seçim yapabilmeniz için hem ikisinin özelliklerine değineceğim; hem de WordPress.org ve WordPress.com arasındaki temel farkları anlatacağım.
WordPress.org Nedir?
WordPress, benimki de dahil olmak üzere, webin %22’sini oluşturan açık kaynak kodlu bir blog / CMS yazılımıdır. ( CMS = Content Management System = İçerik Yönetim Sistemi )
Bu yazılım topluluk tarafından geliştirilen ve yürütülen bir projedir. WordPress yazılımını yüklemek, ücretsiz tema ve eklentileri aramak ve indirmek için WordPress.org adresini kullanmalısınız.
WordPress.org adresinde ayrıca topluluk forumlarına erişebilir; soru ve sorunlarınızın yanıtını bulabilirsiniz. WordPress haberlerini okuyabilir; ilgili dokümanlara ulaşabilirsiniz.
WordPress.com Nedir?
WordPress.com ticari bir websitesidir. Burada kendi sitenizi – kısıtlamalar karşılığında – ücretsiz şekilde barındırabilir ya da yıllık bir ücret ödeyerek kısıtlamalardan uzak bir şekilde yayınlayabilirsiniz. Bu site de yukarıda anlattığım WordPress.org adresinde yayınlanan CMS’i kullanır.
WordPress.com ile hosting servisi bulmak zorunda değilsiniz ve WordPress yazılımını indirmek ya da sisteme yüklemek gibi dertleriniz yok.
WordPress.org ve WordPress.com Karşılaştırması
WordPress.org ve WordPress.com arasında karar vermeden önce bence karşılaştırmanız gereken 3 temel özellik var. Maliyet, Kısıtlamalar, Bakım ve Geliştirme. Bakım ve Geliştirmeyi tek madde olarak sayabiliriz. 🙂
1. Maliyet
WordPress.org
Her ne kadar WordPress açık kaynak kodlu ücretsiz bir yazılım olsa da kendi WordPress’inizi barındırmanın bir maliyeti vardır. Bunu göz önünde bulundurun.
WordPress site ya da blogunuzu yayınlamak için bir hostinge ve domain adına ihtiyacınız var. Ben her ikisi için de 2008 yılından beri GoDaddy ile çalışıyorum. GoDaddy dışında Natro ya da SadeceHosting gibi servis sağlayıcıları da kullanabilirsiniz.
Sitenizin kurulumunu tamamladıktan sonra kendinize uygun tema ve eklentileri bulmanız gerekli. WordPress.org’da bir çok ücretsiz tema var. Ancak bu temalarda aradığınız bazı özellik ve fonksiyonları bulamayabilirsiniz. Daha esnek ve profesyonel bir çözüm arayışı içerisindeyseniz internette tema satın alabileceğiniz bir çok site bulunmakta. Ben kullandığım bu temayı Themeforest.net‘ten satın aldım ve ihtiyacım olan eklentileri kendim yönetim panelinden ekledim.
WordPress.com
WordPress.com kullanıcılarına farklı çözümler sunuyor.
- Temel – Ücretsiz : Bu çözüm ücretsiz blog, WordPress.com adresi, temel özelleştirme, tema seçenekleri, 3GB alan ile birlikte gelir. e-Ticaret modülü yoktur. Video saklama alanı mevcut değildir. Reklam görüntüleyebilir. Bir de topluluk desteği vardır.
- Premium – $99 : Bu pakette ücretsiz blog, size özel domain, ileri özelleştirme, 13 GB alan ile video saklama alanı mevcuttur. e-Ticaret modülü yoktur. Reklam görüntülenmez. Doğrudan e-posta desteği sunulur.
- Business – $299 : Bu pakette yok yok. Ücretsiz blog, size özel domain, ileri özelleştirme, 50+ premium tema, e-ticaret modülü, sınırsız video barındırma, sınırsız alan, canlı chat desteği. Premium pakette olduğu gibi reklam görüntüleme yok.
2. Kısıtlamalar
WordPress.org
WordPress’i kendi sunucunuza kurarak bir site oluşturuyorsanız, onunla istediğiniz herşeyi yapabilirsiniz.
- Ücretsiz ya da premium eklentileri kullanabilirsiniz.
- Ücretsiz ya da premium herhangi bir temayı kullanabilirsiniz.
- FTP, cPanel ya da sunucunuzun izin verdiği bir yöntemle dosya ekleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.
- WordPress dosyalarını düzenleyebilir, sunucu ayarlarınızı daha iyi bir performans için değiştirebilirsiniz.
- Reklamsız bir şekilde içeriğinizin tüm kontrolünü sağlayabilirsiniz.
WordPress.com
WordPress.com’da size bir hizmet sunuluyor. Bir çok şeyi sizin yerinize onlar zaten yapıyor. Bunun karşılığında da sizin herhangi bir paket yükseltme işlemi için ödeme yapmanı gerekli.
Kısıtlamalara gelince;
- WordPress.com’un size sunduğu temalara tabisiniz. Kendi temanızı yükleyemiyorsunuz.
- Özel eklentilere erişiminiz yok.
- Kısıtlı saklama alanı…
- İstemediğiniz reklamları kaldırmak için ödeme yapmalısınız.
- Dosyalarınıza FTP erişiminiz bulunmuyor.
3. Bakım ve Geliştirme
WordPress.org
Büyük güç büyük sorumluluk getirir derler. WordPress.org için bu söz oldukça geçerli. Sitenin tüm kontrolü sizde olduğu için sitenizin güncelleme ve bakım işlemlerini sizin yapmanız gerekiyor. Ayrıca sitenizin güvenliği için de çözüm bulmalısınız.
Eğer sunucu ile ilgili sorun yaşıyorsanız da bunu kendiniz çözmelisiniz.
Ya da siz en iyisi bunu sizin için yapacak birileri ile anlaşın. WordPress.org sitenizin bakım, yedekleme ve güncelleme işlerini onlar yapsınlar. Örneğin multifocus ekibi uygun bütçeler karşılığında WordPress.org sitelerinin bakımını müşterileri için gerçekleştiriyor.
WordPress.com
WordPress.com sizin için tüm bakım ve güncelleme işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Herhangi bir versiyon güncellemesi ya da sunucu hatası çözümü ile uğraşmanıza gerek yok. Sanırım bu madde için daha başka söze gerek yok.
Karar Anı… WordPress.org mu WordPress.com mu?
Bu kararı vermeden önce kuracağınız siteden beklentilerinizi çok iyi belirlemiş olmanız gerekli. Sizin için ufak bir özet hazırladım.
Benim Önerim: WordPress.org
Yukarıda saydığım özellikler göz önünde bulundurulduğunda tercihiniz WordPress.org oluyor. Kurulum daha fazla zaman ve efor istese de sitenizin kontrolü tamamen sizde oluyor. Benim gibi yenilikleri takip etmeyi seven ve araştıran bir insansanız, sitenizde sürekli yeni birşeyler denemek isteyeceksiniz. Bu noktada aradığınız esneklik WordPress.org’da. Ayrıca istediğiniz eklenti ve temayı kullanarak sitenizi özelleştirebilirsiniz.
WordPress ile ilgili sorularınız için yorum bırakabilir ya da bana İletişim sayfasında yer alan form aracılığıyla mesaj atabilirsiniz.